Galjaardparels gezocht!

Galjaardprijs2019_705x220.png

Wat zijn Galjaardparels? Waar zijn we precies naar op zoek? Ieder jaar reiken we een prijs uit aan het beste communicatieproject in het publieke domein: de Galjaardprijs. Vernoemd naar Chiel Galjaard, een inspirator voor ons vak. We zoeken ‘parels’ van projecten die het afgelopen jaar het verschil hebben gemaakt. Zoals het project ‘Borne schoolt om’ uit 2016, waarin de gemeente Borne samen met de buurt op zoek ging naar een nieuwe bestemming voor een leegstaande school.

« Wat gebeurt er met die leegstaande school, middenin onze woonwijk? » Dat wilde de buurt weten. De gemeente koos dit keer niet voor een marktselectie, maar ging aan tafel met ruimdenkers, investeerders én buurtbewoners en bogen zich samen over het probleem. Benieuwd hoe deze samenwerking is verlopen? Lees hier dan het hele verhaal terug dat gepubliceerd werd in het boek ‘Communicatieverhaal halen 2016, 16 Galjaardparels en 18 smaakmakers over het vak’ van Miranda M. Mulder en Arjen P. van Leeuwen.

Galjaardprijs 2019
Op 31 oktober 2019, tijdens de 20ste editie van de praktijkdag voor publieke communicatie, wordt de Galjaardprijs 2019 uitgereikt. Het is dé prijs voor het meest inspirerende, innovatieve en impactvolle project binnen het publieke domein. Heb je in het afgelopen jaar gewerkt aan een project waar je trots op bent en wil je dit project delen met vakgenoten? Stuur het dan in voor de Galjaardprijs. Dit kan nog tot en met 1 juli 2019. Gewoon doen! Deel je verhaal!

…read more

Source: Logeion

    

Heb jij onze high-five campagne al gespot?

Eerder gaf Young Logeion-voorzitter Oscar van Elferen in de high-five campagne voor de vijfde editie van C-day de high five door aan Guido Rijnja. Sinds gisteren staat de video met de high-five van Wil Michels online. Heb jij ze alle drie al gezien?

Wat is de high-five campagne eigenlijk? In de aanloop naar C-day19 geeft iedere week iemand uit het communicatievak een high-five aan een vakgenoot. Elke dinsdag plaatsen we een nieuwe video. C-day bestaat vijf jaar en daarom leek het ons leuk om een estafette van high-fives door te geven om enkele vakgenoten in het zonnetje te zetten. Want waar zou het communicatievak zijn zonder inspirerende communicatietoppers die met passie het vak vormgeven?

Benieuwd wat Oscar, Guido en Wil over elkaar en het vak te zeggen hebben? En aan wie de volgende high-five wordt gegeven? Je vindt alle video’s op het Youtube-kanaal van Logeion. Wie is voor jou een inspirerend vakgenoot die jij een high-five zou willen geven? Laat het ons in de comments op social media weten en maak kans om live op C-day19 jouw high-five door te geven. Oja en vergeet niet om Logeion ook te volgen op social media.

C-day19
Het aftellen is begonnen, want met nog een kleine vijf weken te gaan, komt C-day19 steeds dichterbij! Wat wordt het een ontzettend mooi congres met fantastische sprekers en met boeiende onderwerpen over de laatste trends en ontwikkelingen uit het communicatievak. Maar het gaat ook veel breder dan het communicatievak, want het gaat ook over technologie (zoals AI, Data), marketing en bijvoorbeeld ook de Omgevingswet. De nieuwe wet komt eraan en de rol van communicatie wordt daarin steeds groter. Hoe bereid je je hier op voor? Je hoort het allemaal tijdens C-day19 op 20 juni in Nieuwegein!

…read more

Source: Logeion

    

Japke d. Bouma sluit C-day19 af

JapkeD-Bouma_705x220.png

We hebben NRC-columniste Japke d. Bouma gevraagd om C-day19 dit jaar af te sluiten en ons een spiegel van communicatiejeukwoorden voor te houden. En daar hebben we natuurlijk nog wel wat input voor nodig. Heb jij een (communicatie)jeukwoord? Stuur deze in en wellicht komt die op C-day19 in het verhaal van Japke voorbij.

Je kunt jouw communicatiejeukwoorden insturen naar: info@logeion.nl. Ter inspiratie, de top tien jeukwoorden van 2018 kun je hier nog een keer teruglezen.

…read more

Source: Logeion

    

Dit zijn de drie finalisten voor de Verkiezing Communicatieman/vrouw 2019

FinalistenCommv-2019_705x220.png

De jury van de Verkiezing Communicatieman/vrouw van het Jaar heeft vandaag de drie finalisten van deze verkiezing bekendgemaakt. Dat zijn (in alfabetische volgorde): Arnold Drijver (HEMA), Annette Reijersen van Buuren (Stichting CPNB) en Bart Scholten (a.i. Gemeente Zaanstad). De finalisten gaan de strijd met elkaar aan tijdens C-day19 op 20 juni 2019 in Nieuwegein. Aan het eind van deze dag weten we wie het stokje overneemt van Rudolph Strickwold, Communicatieman van 2018.

De jury heeft gesprekken gevoerd met de zes kandidaten van de shortlist, die was samengesteld door de selectiecommissie. Na deze interviews heeft de jury de drie finalisten gekozen. Juryvoorzitter Noud Bex: « Wij kregen te maken met een gevarieerde groep van zes sterke genomineerden, die elk een topprestatie leveren voor de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn en voor het hele communicatievak. Wij voelden ons bevoorrecht om kennis te nemen van de ‘ins en outs’ van hun bijzondere prestatie. De drie finalisten geven zowel de variëteit als het hoge niveau van dit jaar weer. »

Arnold Drijver, hoofd Communicatie bij HEMA, is blij met deze finaleplaats en kijkt uit naar 20 juni: « Ik vind het ontzettend leuk dat mijn team mij voor deze prijs heeft voorgedragen en dat de jury naar aanleiding van ons gesprek deze keuze heeft gemaakt. Leuk en spannend dat ik tijdens C-day19 voor veel vakgenoten ons HEMA-verhaal van het afgelopen jaar mag vertellen. »

Voor Annette Reijersen van Buuren, manager Merk, Marketing & Communicatie bij Stichting CPNB, is de nominatie een leuke verrassing. « Ik ben trots dat ik genomineerd ben. Deze nominatie voelt als de ultieme waardering voor alles wat ik in de afgelopen jaren heb neergezet met mijn team en collega’s bij Stichting CPNB. »

Bart Scholten, ‘Chief Sinterklaas Officer’ van de gemeente Zaanstad, reageert enthousiast: « Met heel veel supercollega’s van de gemeente Zaanstad hebben we een fantastische prestatie geleverd. Door strategische en verbindende communicatie optimaal in te zetten in de hele organisatie hebben we het verschil gemaakt. Het voelt als een enorme erkenning voor het hele team dat dit tot deze finaleplek heeft geleid. »

De ontknoping op C-day19
De finalisten pitchen hun case op het hoofdpodium van C-day19. Na afloop van het ochtendprogramma, waar naast de pitches twee interessante keynotes Patrick Stal van Uber en Deborah Nas van de TU Delft het podium betreden, heeft de jury hun laatste overleg en bepaalt wie er met de titel vandoor gaat. De bezoekers van C-day19 mogen ook hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat, de publiekstem telt voor 1 stem mee in de uitslag.

Wil jij Arnold, Annette en Bart ook zien schitteren op het podium? Meld je dan nu aan snel aan: www.cday.nl

De Logeion-verkiezingen Communicatieman/vrouw en CommunicatieTalent van het Jaar worden mede mogelijk gemaakt door: Adformatie, Yacht en OnlyHuman.

…read more

Source: Logeion

    

Ontwikkelingen en uitdagingen in de crisiscommunicatie

Hans Siepel 705x220.jpg

Hans Siepel heeft ooit samen met Frank Regtvoort de fundamenten voor crisiscommunicatie gelegd. Op 13 juni geeft hij samen met drie andere crisiscommunicatie-experts een CommunicatieCollege over crisiscommunicatie. In dit interview vragen we Hans naar de ontwikkelingen en uitdagingen in dit boeiende vakgebied.

Samen met Frank Regtvoort heb je de fundamenten voor crisiscommunicatie gelegd. Hoe is het vak crisiscommunicatie veranderd?
« Het vak is door de jaren heen veranderd, als gevolg van de opkomst van de sociale media. Door sociale media werd het vak eigenlijk eenvoudiger. Nu kunnen we met behulp van de omgevingsanalyses zelf de crisiscommunicatiebehoeften van de getroffen ‘ophalen’. Probleem van deze verdere vereenvoudiging was wel dat er in de markt steeds minder mee verdiend kon worden. Eenvoud levert weinig geld op. Dus zie ik de afgelopen jaren de opmars van de oude communicatiekliek die probeert het onderwerp weer terug te halen en onder te brengen bij het reputatiemanagement. Dat is een groot gevaar, omdat de reputatiebelangen niet sporen met maatschappelijke belangen. »

Waarom is crisiscommunicatie zo’n interessant vakgebied?
« Omdat crisiscommunicatie er maatschappelijk toe doet. Als ergens zichtbaar wordt dat communiceren het scheppen van maatschappelijke en persoonlijke werkelijkheden is, dan is dat wel bij de crisiscommunicatie. Ze is – en dat was ook de opzet en insteek van Frank Regtvoort en mij – maximaal dienstbaar aan de communicatiebehoeften van de getroffenen. Dit in tegenstelling tot het gros van de dagelijkse communicatie die is gericht op de eigen belangen van overheden, bedrijven en organisaties – het woord reputatiecommunicatie zegt het al – dan dat ze voorziet in een maatschappelijke behoefte. Mede daardoor is de kloof tussen het werkdomein van de meeste communicatieprofessionals en de menswerkelijkheid de afgelopen jaren steeds groter geworden. De institutionele waarden van waaruit het communicatievak vertrekt, sporen niet meer – in elk geval steeds minder – met de waarden van de samenleving. »

Heb je een voorbeeld van deze kloof?
« In een bijdrage in het Brabants Dagblad stel ik dat zo: “We hebben het de afgelopen week bij de dodenherdenking en Bevrijdingsdag herhaaldelijk van de autoriteiten, ministers, politici en ander ‘elitevolk’ gehoord. Het is dankzij het grote offer dat zovelen brachten, dat wij in vrijheid, maar vooral ook in een rechtsstaat en democratie leven. Vooral deze laatste twee waarden worden met enige regelmaat door sprekers namens het politieke en bestuurlijke establishment ten tonele gevoerd als het hoogste goed. Zo blijkt onder andere uit het gegeven dat onze minister-president in zijn eerste reactie na de aanslag in Utrecht sprak over ‘een aanslag op de rechtsstaat en de democratie’. Nu doet zich iets merkwaardigs voor. Want in de samenleving, bij ‘gewone’ mensen, die over de aanslagen hoorden, was er waarschijnlijk niemand die de aanslag typeerde als een aanslag op de rechtsstaat en democratie. Wel schrokken mensen, gingen hun gedachten uit naar slachtoffers en familieleden, maakten zij zich bezorgd over hoe de aanslag voor politieke doeleinden gebruikt zou gaan worden en waren ze verdrietig, angstig en zeer bezorgd over hoe het nu verder moet. De samenleving reageerde met de waarden: mededogen, compassie en liefde. Maar niemand zal die avond …read more

Source: Logeion

    

Acht kandidaten in de race voor de titel CommunicatieTalent 2019

ComTalent2019.png

De longlist met kandidaten voor de Verkiezing van het CommunicatieTalent 2019 is bekend. De acht talenten presenteren zichzelf volgende week tijdens een selectiedag bij Yacht, waar zij beoordeeld worden door de selectiecommissie en een recruiter van Yacht. De commissie schrijft vervolgens een adviesrapport voor de jury die uit de acht talenten, drie finalisten kiest. De finalisten worden eind mei bekendgemaakt. Zij mogen tijdens C-day19, op 20 juni 2019, strijden voor de titel CommunicatieTalent van het Jaar. Wie neemt het stokje over van Isabel Boerdam, de winnares van vorig jaar?

Via het Logeion-netwerk zijn er tips en voordrachten binnengekomen voor jonge communicatieprofessionals (tot 30 jaar) die kans zouden moeten maken op de titel. De selectiecommissie van Logeion heeft de kandidaten beoordeeld op vier criteria: inspiratie, innovatie, impact en individuele bijdrage. De talenten die voldeden aan de criteria, hebben ze uitgenodigd voor de selectiedag.

Deze longlist voor de titel Communicatietalent 2019 bestaat uit:

  • Marlon van den Besselaar – Bex*communicatie
  • Nadine Biegstraten – Provincie Noord-Holland a.i. via Future Communication
  • Sabine de Brouwer – Schiphol a.i. via Future Communication
  • Edo Druiventak – WoningNet
  • Stefan Meershoek – PGGM
  • Thijs Mosterman – Video Agency
  • Myrte Versteeg – Provincie Noord-Holland a.i. via Future Communication
  • Robina Weermeijer – Boehringer Ingelheim

De selectiecommissie bestaat uit: Wim van der Weegen (voorzitter), Monique van Vliet, Paulien Trommelen, Frank van Noort, Debbie Barendregt en Roland Kroes. De jury bestaat uit: Noud Bex (voorzitter), Cathelijne Janssen, Ella Broos, Jasper Mulder, Arjen Boukema en Christian Burgers.

C-day19
Eind mei maken we de drie finalisten bekend. Zij staan 20 juni op het hoofdpodium tijdens C-day19, hét nationaal vakcongres voor communicatieprofessionals. Het programma van het congres staat inmiddels online. Naast de finalisten staan er in de ochtend interessante keynotes op het podium: Patrick Stal van Uber en Deborah Nas van de TU Delft. In de middag kunnen bezoekers kiezen uit ruim 20 boeiende fasterclasses. Meer informatie? Bekijk het programma op www.cday.nl en meld je meteen aan!

…read more

Source: Logeion

    

Jan van Santen is afgelopen week overleden

White candle 705x220.jpg

Jan was na de oorlog in Nederland een van de grondleggers van het vak Public Relations en hoort in het illuster rijtje pioniers als bijvoorbeeld Bram Seret, Gerard van der Mey en Kick van Hulzen. In die ontwikkeling van het vak vervulde Jan een belangrijke rol met zijn in 1964 gepubliceerde handboek “Public Relations, achtergrond en praktijk”, met name bedoeld voor het middelgrote bedrijfsleven.

Jan was een vakman, die hoge eisen stelde aan zichzelf en aan het vak. Jan van Santen is 95 jaar oud geworden.

…read more

Source: Logeion

    

Tik ‘m aan! De eerste high-five is voor…

Heb jij onze high-five campagne al gezien? De high-five wordt tot aan C-day19 iedere week doorgegeven aan een inspirerend vakgenoot. Elke dinsdag plaatsen we een nieuwe video. Ben je benieuwd wie de eerste high-five aftrapt?

Met nog zeven weken te gaan, komt 20 juni steeds dichterbij. En wat wordt het weer een ontzettend mooi congres met fantastische sprekers, en met boeiende onderwerpen over de laatste trends en ontwikkelingen uit het communicatievak. Maar het gaat ook veel breder dan het communicatievak, want het gaat ook over technologie (zoals AI, Data), marketing en bijvoorbeeld ook de Omgevingswet. De nieuwe wet komt eraan en de rol van communicatie wordt daarin steeds groter. Hoe bereid je je hier op voor? Je hoort het allemaal tijdens C-day19.

Dit is een speciaal jaar, want C-day bestaat vijf jaar en dat vieren we op 20 juni in Nieuwegein! We grijpen de kans dan ook met beide handen aan om groots uit te pakken. Sinds gisteren is de high-five campagne gestart. Iedere week tot aan C-day19 wordt er een nieuwe high-five uitgedeeld. Oscar van Elferen, voorzitter van Young Logeion, trapte af met de eerste high-five. Benieuwd naar de video en wie een high-five ontvangt van Oscar? Bekijk hieronder de video.

Wie is voor jou een inspirerend vakgenoot die jij een high-five zou willen geven? Laat het ons in de comments op social media weten en maak kans om live op C-day19 jouw high-five door te geven. Oja en vergeet niet om Logeion ook te volgen op social media.

C-day is met meer dan 700 communicatieprofessionals uitgegroeid tot het grootste eendaagse vakcongres van Europa. Vanuit Logeion wordt er door een enorme groep vrijwilligers en partners gewerkt aan het maken van een onvergetelijk programma. Mede dankzij hen wordt C-day19 hét congres waar je bij wilt zijn! Staat 20 juni al in jouw agenda? Meer informatie en tickets vind je op C-day.nl.

…read more

Source: Logeion

    

Interview: “Purpose is een onhaalbare ambitie: een uitdagend doel”

Purpose705x220.jpg

Er is vrijwel geen vakterm die zo vaak wordt gebruikt en zo zelden wordt begrepen, als purpose. Paul Stamsnijder vertelt waar organisaties op kunnen letten, waarom purpose zo belangrijk is en hoe je geloofwaardig blijft als organisatie.

Wat is purpose? En kun je je purpose meten?
« Purpose is te omschrijven als het antwoord op de vraag: what’s next? Het is een vermetel doel, dat relevant is voor alle stakeholders. Uit purpose spreekt de maatschappelijke ambitie van de organisatie. Christine Lagarde van het IMF omschreef de essentie van het purposedenken als “serving others, not yourself”. Een purpose an sich is ook zeker meetbaar te maken: bijvoorbeeld door met stakeholderonderzoek vast te stellen in hoeverre alle belanghebbenden de ambitie herkennen, waarderen en uitdagend genoeg vinden. Toch verdient de zoektocht naar de metrics relativering: niet alles van waarde is meetbaar, net zoals niet alles wat meetbaar is van waarde is. »

Waar moeten organisaties op letten als ze met hun purpose aan de slag gaan?
« Er zijn meerdere risico’s voor organisaties die met hun purpose aan de slag gaan. Men noemt dan altijd eerst het risico dat organisaties meer beloven dan ze waarmaken en dat daarmee een irrelevante of juist veel te generieke claim wordt gelegd. Te grote woorden leiden dan tot het verwijt van ‘greenwashing‘ of ‘purposewashing‘ en dat zou reputatieschade tot gevolg hebben. Daar ben ik het ten dele mee eens: de enige plek waar succes voor werk komt, is in het woordenboek.

« De grootste fout die je kunt maken, is dat je niet ambitieus genoeg bent. Het grootste risico is dat je geen enkel risico durft te nemen. »

Het omgekeerde is immers minstens zo waar: dat er te vaak veel te klein wordt gedacht. Wie purpose wil ontwikkelen kijkt niet naar de postzegel, maar naar de envelop. Er is veel kritiek geweest op de campagne waarmee Rabobank haar purpose “Growing a better world together” introduceerde, maar deze heeft het merk veel meer voordeel dan nadeel opgeleverd. De grootste fout die je kunt maken, is dat je niet ambitieus genoeg bent. Het grootste risico is dat je geen enkel risico durft te nemen. »

Waarom zetten organisaties massaal in op purpose?
« Bedrijven worden niet meer primair gewaardeerd om hun economische prestaties, maar om hun maatschappelijke impact. Opvallend is ook de interesse vanuit de financiële wereld voor fenomenen als integrated reporting en impact investing. Dat betekent dat organisaties een hoger doel nodig hebben om de verbinding met al hun stakeholders tot stand te brengen en in stand te houden. Het gaat wel ver. Het merk wordt kerk: soms lijkt het wel alsof het bedrijfsleven de rol van de diplomatieke dienst overneemt. Logisch dat dit cynische reacties oproept, maar dat is niet erg. Wij willen vooral duidelijk maken dat alles begint met ambitie: in het denken over purpose wordt veel te vaak geredeneerd vanuit mogelijke risico’s, terwijl je juist lef nodig hebt om het verschil te maken. Zoals de transportondernemer Wim Bosman zei: een goed ondernemer neemt een risico per dag. »

Hoe word je purpose geloofwaardig en wanneer sla je door? En …read more

Source: Logeion

    

De eerste high-five gaat naar…

Heb jij onze high-five campagne al gezien? De high-five wordt tot aan C-day19 iedere week doorgegeven aan een inspirerend vakgenoot. Elke dinsdag plaatsen we een nieuwe video. Ben je benieuwd wie de eerste high-five aftrapt?

Met nog zeven weken te gaan, komt 20 juni steeds dichterbij. En wat wordt weer een ontzettend mooi congres waar fantastische sprekers zijn, met boeiende onderwerpen over de laatste trends en ontwikkelingen uit het communicatievak. Maar ook verder breder dan het communicatievak, want hoe zetten we AI in? En data? De eigenaarschap van de omgevingswet ligt ook steeds meer bij de communicatieadviseur. Je hoort het allemaal tijdens C-day19.

En dit is een speciaal jaar, want C-day bestaat vijf jaar en dat vieren we op 20 juni in Nieuwegein! We grijpen de kans dan ook met beide handen aan om groots uit te pakken. Sinds gisteren is de high-five camapgne gestart. Iedere week tot aan C-day19 wordt er een nieuwe high-five uitgedeeld. Oscar van Elferen, voorzitter van Young Logeion, trapte af met de eerste high-five. Benieuwd naar de video en wie een high-five ontvangt van Oscar? Bekijk hieronder de video.

Wie is voor jou een inspirerend vakgenoot die jij een high-five zou willen geven? Laat het ons in de comments op social media weten en maak kans om live op C-day19 jouw high-five door te geven. O, ja en vergeet niet om Logeion ook te volgen op social media.

C-day is met meer dan 700 communicatieprofessionals uitgegroeid tot het grootste eendaagse vakcongres van Europa. Vanuit Logeion wordt er door een enorme groep vrijwilligers en partners gewerkt aan het maken van een onvergetelijk programma. Mede dankzij hen wordt C-day19 hét congres waar je bij wilt zijn! Staat 20 juni al in jouw agenda? Meer informatie en tickets vind je op C-day.nl.

…read more

Source: Logeion