Christian Burgers nieuwe bijzonder hoogleraar op Leerstoel Strategische Communicatie

Nieuwe hoogleraar 705x220.jpg

Dr. Christian Burgers (1983) wordt per 1 maart 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Leerstoel Strategische Communicatie op de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze Leerstoel wordt sinds 2008 mogelijk gemaakt door Logeion en de Partners van het Centrum Strategische Communicatie (CSC) van Logeion. Christian Burgers volgt hiermee Noelle Aarts op, die de Logeion-leerstoel tussen 2008 en eind 2017 heeft bekleed.

Christian Burgers gaat als bijzonder hoogleraar een brugfunctie vervullen tussen de communicatiewetenschap en -beroepspraktijk. De bijzondere Leerstoel Strategische Communicatie aan de UvA sluit aan bij het doel van Logeion om het communicatievak verder te professionaliseren. Voor de UvA is de Leerstoel een goede aanvulling op de reeds aanwezige onderwijs- en onderzoeksexpertise op het brede terrein van de communicatiewetenschap.

« Met de benoeming van Christian Burgers hebben we een nieuwe, enthousiaste hoogleraar geselecteerd die al op jonge leeftijd zijn sporen heeft verdiend in de communicatiewetenschap », aldus André Manning, directeur van Logeion. « Zijn kennis, interesse en onderzoeksgebieden sluiten heel goed aan bij onze wens om nadrukkelijk te kijken naar nieuwe, technologische ontwikkelingen en hun invloed op het communicatievak. Ik ben ervan overtuigd dat Logeion, de UvA en ons vak heel veel plezier aan elkaar gaan beleven. »

Burgers voegt hieraan toe: « Vele ontwikkelingen in communicatietechnologie en de samenleving in het algemeen maken dit een fascinerende en uitdagende tijd om als communicatieprofessional actief te zijn. Ik kijk ernaar uit om als bijzonder hoogleraar op de Leerstoel onderzoek op te zetten naar deze ontwikkelingen en de resultaten te delen met de communicatiepraktijk. Ik ben vereerd door de benoeming en kijk uit naar de samenwerking met Logeion, de Partners van het CSC en mijn collega’s binnen de programmagroep Corporate Communication van de UvA. »

Over Christian Burgers
Christian Burgers is momenteel universitair hoofddocent bij de afdeling Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Onderzoek van Burgers richt zich op strategisch communiceren via taal. Voor zijn onderzoek heeft hij individuele onderzoekbeurzen, zoals: VENI (2013) en VIDI (2017) verworven en gepubliceerd in belangrijke communicatiewetenschappelijke tijdschriften zoals ‘Journal of Communication’, ‘Communication Theory’ en ‘Communication Research’. Daarnaast heeft hij ook ruime ervaring bij het vervullen van een brugfunctie tussen wetenschap en praktijk, bijvoorbeeld door het verwerven van onderzoekbeurzen met praktijkpartners binnen het NWO-programma ‘Creatieve Industrie’ en via publicaties in praktijkpublicaties, zoals: ‘Tijdschrift voor Marketing’, ‘Tekst[blad]‘ en www.swocc.nl.

Over het Centrum Strategische Communicatie en de Leerstoel Strategische Communicatie
Het Centrum Strategische Communicatie van Logeion is een niet-fysiek platform dat de verbinding tussen communicatiewetenschap en -praktijk aanjaagt. De verdieping en verrijking die de ontmoetingen tussen wetenschap en praktijk opleveren, geven richting aan de verdere positionering en professionalisering van het vak communicatie. Het hart van CSC is de Leerstoel Strategische Communicatie, soms ook wel kortweg de Logeion-leerstoel genoemd. De Leerstoel wordt bekleed door een hoogleraar die zich inzet voor de ontwikkeling van het vakgebied strategische communicatie door onder andere het begeleiden van promovendi en het geven van onderwijs, maar ook tal van optredens bij (boek)presentaties, in adviesraden, bij congressen en andere bijeenkomsten. Deze Leerstoel wordt sinds 2008 mogelijk gemaakt door …read more

Source: Logeion

    

Save the date: 20 juni C-day19!

C-day19.gif

Op donderdag 20 juni 2019 organiseert Logeion het grootste jaarlijks event voor communicatieprofessionals in Europa: C-day19! Staat het al in jouw agenda? Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de invulling van het programma en doorontwikkeling van dit vakcongres. Zo is de website van C-day opgefrist en de zoektocht naar de Communicatieman/vrouw en het Talent van het Jaar weer begonnen.

Dus ben jij of ken jij de communicatietopper van het jaar? Draag ze dan nu voor. En houd de website van C-day19 in de gaten voor de kaartverkoop en programma-updates!

…read more

Source: Logeion

    

Wil Michels: Visie op communicatie van de organisatie

Visie-organisatie_WilMichels-705x220.gif

Een communicatiestrategie moet (mee)helpen aan het oplossen van een communicatievraag. Ze moet de gewenste positionering zowel intern als extern versterken. Maar een team Communicatie moet zelf ook bedenken wat ze met de communicatie van de organisatie wil. Wat is de visie op communicatie? En hoe kun je deze vormgeven? Wil Michels, communicatieadviseur, -docent en auteur, geeft je handvatten!

In mei verschijnt het vernieuwde boek ‘Communicatiestrategie’, waar Wil Michels onder andere in gaat op de visie op communicatie. Wil jij alvast meer lezen over dit onderwerp? Download hier een sneak preview van het boek!

…read more

Source: Logeion

    

Nieuwe internationale samenwerking met: International Public Relations Association (IPRA)

Samenwerking IPRA 705x220.jpg

Na eerdere samenwerkingen met de Britse PRCA en de Surinaamse communicatievereniging CCPR heeft Logeion opnieuw een internationale samenwerking gesloten. Immers, kennis van het communicatievak wordt niet alleen in Nederland ontwikkeld, maar ook buiten onze landsgrenzen. Daarom hebben we nu een officiële overeenkomst getekend met de International Public Relations Association (IPRA).

Door deze samenwerking met de International Public Relations Association (IPRA) krijgen de 4.000 Logeion-leden kosteloos toegang tot kennis en whitepapers die door de IPRA worden ontwikkeld, zoals de zogeheten ‘IPRA Thought Leadership Essays’ en de samenvattingen van de communicatiecases die het afgelopen jaar door de IPRA met de Golden Awards zijn onderscheiden. Ook heeft Logeion nu nog beter en meer toegang tot internationale sprekers die, waar mogelijk, een plek krijgen in de programmering van de Logeion. Aansluiting zoeken bij internationale communicatieverenigingen is een belangrijk middel voor onze vereniging om de ontwikkeling van het communicatievak verder vorm te geven en te leren van datgene wat er in de landen om ons heen gebeurt.

…read more

Source: Logeion

    

Frank Janssen: ‘Frankwatching is min of meer toevallig ontstaan’

Frankjanssen705x220.jpg

Frank Janssen oprichter en CEO, vertelt in dit interview over het ontstaan van Frankwatching en geeft tips over het ‘in the cloud’ werken met het team.

Hoe is Frankwatching ontstaan en met welk doel is het gestart?
« Frankwatching is min of meer toevallig ontstaan. Ik werkte bij PostNL als manager Internet & Intranet en we experimenteerden daar vanaf 2002 al volop met interne blogs op het intranet. Mijn doel was om via die blogs interessante feiten en inspirerende ontwikkelingen te delen. Omdat mijn artikelen op dat intranet maar door een handvol mensen gelezen werden, besloot ik om de verhalen voortaan op internet te delen. Ik maakte in februari 2004 een blog aan bij Blogger.com en dat was het prille begin van Frankwatching. Wat ik destijds helemaal niet voorzien had, was dat ik van deze hobby ooit ook echt mijn werk zou gaan maken. Maar het mooiste vind ik toch wel dat we samen met inmiddels ongeveer 600 auteurs, zo’n 50 trainers en natuurlijk het eigen team (ruim 30 mensen) Frankwatching hebben kunnen uitbouwen tot een leidend platform waar honderdduizenden professionals uit Nederland en België komen om zich te laten inspireren, kennis te halen en ook te delen.

Frankwatching heeft pas sinds een paar jaar een kantoor en voorheen werkte​n​ alle medewerkers “thuis” of ook wel ‘in the cloud’. Waarom hebben jullie uiteindelijk toch voor een kantoor gekozen?
« We hebben inderdaad 11 jaar lang zonder kantoor gewerkt. In onze bedrijfscultuur zit het samenwerken ingebakken en onze ervaring is dat dit met een klein team ook uitstekend online kan. Het team bleef echter groeien en vanaf het moment dat we boven de, zeg, 15 mensen kwamen nam de behoefte aan een eigen kantoor ook echt toe. We hebben een vrij jong team en het waren vooral de millennials die aandrongen op een gezamenlijke werkplek. We groeiden al snel uit ons eerste kantoor en maken nu sinds ruim twee jaar deel uit van JIM, de coworking space van Jaarbeurs Utrecht. Deze kantooromgeving past door haar open karakter perfect bij ons. Iedereen is nog steeds vrij om thuis te werken maar je ziet dat het kantoor erg populair is. We werken veel met multidisciplinaire verbeterteams en bij de brainstorms komen de verschillende meetingrooms & -points uitstekend van pas. Daarnaast wordt het kantoor ook volop gebruikt voor allerlei borrels en andere (gezellige) teamactiviteiten. »

En hebben jullie tips en tools om goed ‘in the cloud’ samen te werken en productief thuis te werken?
« We gebruiken veel online tools om samen te werken, maar de belangrijkste zijn toch wel Google G Suite (al onze documenten delen we via Google Drive) inclusief natuurlijk Gmail (voor e-mail) en Google Hangouts (voor chat), Skype (voor videocalls), WhatsApp (we werken per team met eigen groepen) en last but not least Slack. Die tool gebruiken om de mailbox te ontlasten, om kennis te delen en ook gewoon om lol te hebben :) In onze eigen Slack-workspace hebben we meer dan 100 kanalen in gebruik, daarnaast delen we ook workspaces met externe partners. Bij ons is …read more

Source: Logeion

    

Werving in de publieke sector: leg de focus op de sollicitant!

In Nederland zijn meer mensen aan het werk dan ooit tevoren, maar er zijn tegelijkertijd ook meer openstaande vacatures dan kandidaten. Hoe kun je hier als communicatieprofessional mee omgaan en alsnog vacatures vullen in deze krappe arbeidsmarkt?

Publieke sector populair
Om te beginnen goed nieuws: volgens Intelligence Group (2017) is werken in de publieke sector populair. Drie werkgevers uit de publieke sector staan in de top tien, namelijk het Rijk, de Belastingdienst en de Politie. Ondanks deze populariteit blijken veel organisaties binnen de publieke sector moeite te hebben met het werven van personeel (Driessen, 2017): slechts 32% van de organisaties gaf aan dat werving van personeel geen probleem was.

De perfecte baan?
Het is belangrijk om te onthouden dat er maar weinig mensen zijn die een vacature zien die honderd procent bij hen past. Hoe pakkend een vacaturetekst ook geschreven is: niet elke geschikte kandidaat ziet zichzelf ook als geschikt voor de betreffende rol. Het solliciteren is op zich ook al een stap, want met elke nieuwe baan kiest een kandidaat ook voor een nieuwe stap in zijn of haar leven.

Interesseren
Het aantrekken van de juiste mensen is geen eenvoudig proces, zeker aangezien het een combinatie is van wederzijdse communicatie en interesse, waarbij interesse spontaan komt en niet te forceren is. Volgens de jobmarketing experts van Brockmeyer is bovendien ruim 75% van de ideale kandidaten niet actief op zoek naar een nieuwe baan. Maar hoe wek je die interesse dan toch?

Een pakkende, duidelijke vacature heeft weinig zin als mensen deze niet onder ogen krijgen. Gelukkig kun je hierop inspelen: ruim tien miljoen Nederlanders bevinden zich dagelijks op social media. Een groot deel van het sollicitatieproces begint op social media en loopt door op werken bij-websites of online vacaturebanken, zoals bijvoorbeeld de vacaturebank van Logeion. Online kanalen zijn dus vrijwel onmisbaar geworden in zowel hun persoonlijke leven als in hun professionele leven, waardoor ze ideaal zijn om in te zetten voor een gerichte wervingscampagne voor jouw vacature!

Alleen een (werken bij-) website voldoet niet meer, dus moet je er ook voor zorgen dat de social mediakanalen van jouw organisatie zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor potentiële kandidaten. Zorg ervoor dat je voldoende informatie verschaft over jouw organisatie en plaats regelmatig interessante content die goed past bij de groep die jij graag aan wilt spreken. Het bereiken van je doelgroep is namelijk nog nooit zo makkelijk geweest. In online campagnes kun je steeds nauwkeuriger kiezen wie jij wilt te bereiken en hoopt te interesseren met je vacature. Als de juiste mensen dus jouw social mediakanalen opmerken en via deze kanalen doorklikken naar jouw website omdat de content hen aanspreekt, zien ze wellicht ook sneller jouw vacatures.

Aandacht vasthouden
Nadat iemand interesse toont in jouw organisatie, wil je de aandacht natuurlijk vasthouden. Consistency is key: blijf consistent met het plaatsen van content en blijf in de gaten houden wat wel en wat niet aanslaat bij de mensen die jij graag wilt bereiken. Zorg dus voor aantrekkelijk beeld en passende, actuele inhoud voor je doelgroepen.

Mocht je het nog niet …read more

Source: Logeion

    

Oscar van Elferen nieuwe voorzitter Young Logeion

nieuwevoorzitteryounglogeion (002).png

Het bestuur van Young Logeion heeft Oscar van Elferen per 1 februari 2019 voorgedragen als nieuwe voorzitter. Hij is hiermee de opvolger van Pieter Tichelaar.

In het dagelijks leven is Oscar woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars. Sinds afgelopen zomer is hij bestuurslid externe relaties. “We hebben als bestuur al mooie stappen gezet. Ik kijk er enorm naar uit om dat in mijn nieuwe rol verder uit te bouwen,” vertelt Oscar. “We gaan zorgen voor een inspirerend programma-aanbod waarmee jonge professionals kunnen groeien in hun competenties, kennis en netwerk.”

De nieuwe portefeuilleverdeling is in goed overleg tot stand gekomen. Pieter blijft als algemeen bestuurslid actief binnen het bestuur van Young Logeion. “Gezien mijn werkzaamheden nu en in de toekomst leek het ons beter dat Oscar de voorzittershamer van mij overneemt,” aldus Pieter. “Als algemeen bestuurslid heb ik een meer strategische rol, die goed bij mij past. Ik heb veel vertrouwen in het voorzitterschap van Oscar. ”

Bestuurswijzigingen
Naast de functiewijziging van Oscar en Pieter zijn er ook twee nieuwe gezichten in het bestuur. Kimberly Hermens (student Communicatie) is begin dit jaar gestart als community manager en Amelie Ribbers (consultant bij Omnicom PR Group) is deze maand gestart als bestuurslid externe relaties.

Huidig bestuur Young Logeion
Het bestuur van Young Logeion bestaat uit Oscar van Elferen (voorzitter), Freek Snelting (vicevoorzitter), Sjors Kremers (secretaris), Patty Huijbers (programmamanager), Kirsten Scholte (programmamanager), Kimbery Hermens (community manager), Amelie Ribbers (externe relaties) en Pieter Tichelaar (algemeen bestuurslid).

…read more

Source: Logeion

    

Karel Winkelaar: ‘Willen organisatie en Communicatie kunnen omgaan met de trends, dan zullen ze uitermate adaptief en reflectief moeten zijn’

KarelWinkelaar705x220.jpg

Op 16 april geeft Karel Winkelaar een CommunicatieCollege in Ede. Waar gaat hij het over hebben en wat kun je verwachten tijdens dit college? In dit interview geeft Karel antwoord op hoe trends van invloed zijn op het werk van communicatieadviseurs en welke veranderingen hij ziet in de verwachting die een organisatie of bestuur heeft bij een communicatieadviseur.

Jouw college is aangekondigd als ‘Communicatie naar een strategische positie’ met als ondertitel ‘ontdek je route van uitvoeren naar adviseren’. Waarom deze insteek?
Karel Winkelaar: “Het is zonder meer een actueel en zelfs prangend issue. Er wordt veel over gesproken en regelmatig over gepubliceerd – in december nog in vakblad C. Betteke van Ruler schreef onlangs ‘Communicatie in positie’ en mijn boek gaat helemaal over ‘De Communicatieadviseur – naar een strategische positie in de organisatie’.”

Zie je veranderingen in de verwachting die een organisatie of bestuur heeft bij een communicatieadviseur? Zo, ja heb je daar een voorbeeld van?
“Meer dan ooit hebben bestuurders behoefte aan adviseurs die in staat zijn communicatie mee te nemen naar het niveau waar de organisatie strategische keuzes maakt. Maar het gekke is dat ondanks die behoefte voor veel communicatieadviseurs de route naar die positie vol hobbels en hindernissen blijkt te zijn.

Eén van mijn stellingen bij het college is dat organisaties en communicatiewerkers totaal verschillende verwachtingen van elkaar hebben. Voor de derde druk van mijn boek interviewde ik ruim twintig bestuurders, opdrachtgevers en op positie gearriveerde communicatieadviseurs over hun visie, ervaringen en verwachtingen. Welnu, daar kon ik zelfs een Top-10- van wederzijdse frustraties uit samenstellen. Zo mopperen opdrachtgevers dat hun communicatieadviseurs te weinig weten van de business en cijfers, te zacht en te weinig proactief optreden, onvoldoende strategisch zijn en dat onduidelijk is “wat al die communicatiemensen de hele dag uitvoeren”. Daar tegenover klagen communicatieadviseurs dat ze te laat en ad hoc worden betrokken, zijn weggehouden bij strategische zaken en “steeds opnieuw moeten uitleggen wat ze doen”. Pikant is dat opdrachtgevers vinden dat communicatiemensen doorgaans slecht zijn geïnformeerd, terwijl diezelfde communicatiebeoefenaars verklaren dat ze van hun opdrachtgevers te weinig informatie krijgen.”

Je gaat het ook hebben over trends in het communicatievak. Hoe zijn die van invloed op het werk van communicatieadviseurs?
“Ik zie vier trends: de samenleving versnippert, de media bevinden zich in een revolutionaire transitie, het vertrouwen is in verval en intussen hebben individuele informatieconsumenten de regie van ons zenders overgenomen. Alle vier de trends beïnvloeden en versterken elkaar in hoge mate. De veranderingen zijn zo ingrijpend dat – mijn tweede stelling – ze niet alleen de noodzaak van communicatie op strategisch niveau onderstrepen, maar ook om nieuwe visie, andere strategieën en aanpak van communicatie vragen.”

Is dat bijvoorbeeld de ‘communicatieve organisatie’?
“Ja, dat is wel één van de meest gehoorde oplossingen. Want iedereen communiceert met iedereen, toch? Dus maken we iedereen in de organisatie communicatief. Ik vind dat hier veel te luchthartig over wordt gedacht. Zeker als daar nog aan wordt toegevoegd dat dan de afdeling Communicatie voortaan alleen tot taak heeft te coachen en faciliteren. Of zelfs helemaal …read more

Source: Logeion

    

Het Issuecongres van de Issuemakers bestaat dit jaar 10 jaar

Issue-Award-2019705x220.jpg

Dit jaar wordt voor de tiende keer het Issuecongres georganiseerd, waar de Issue Award en Issue Oeuvre Award worden uitgereikt. De prijzen worden uitgereikt als blijk van waardering voor de mensen en organisaties die vanuit hun persoonlijke betrokkenheid, vaak met veel moeite, op een opvallende manier aandacht voor een issue weten te creëren. De zussen Mayke en Sybrig van Keep, van de Issuemakers, vertellen in dit interview meer over het succes van het congres.

De Issue Award is dit jaar voor de tiende keer uitgereikt, waarom hebben jullie tien jaar geleden besloten om deze prijs uit te reiken?
« De Issue Award in ingesteld als blijk van waardering voor de mensen en organisaties die vanuit hun persoonlijke betrokkenheid, vaak met veel moeite, op een opvallende manier aandacht voor een issue weten te creëren, waardoor ze een discussie op gang brengen en een verandering in de samenleving en politiek weten te bereiken. We hoopten daarnaast dat ook anderen door deze voorbeelden geïnspireerd werden en zouden inzien dat het mogelijk is om zelf een issue op de kaart te zetten. Dat niet alleen de overheid of grote bedrijven de onderwerpen in de media en samenleving beheersen, maar dat ook initiatieven van gewone burgers of kleine organisaties alle aandacht naar zich toe kunnen trekken en resultaten kunnen bereiken », aldus Mayke.

« Bij de eerste uitreiking hebben we samen met de toenmalige juryleden de criteria voor de Issue Award zo scherp mogelijk geformuleerd. Onze betrokkenheid beperkt zich tot het aanleveren van een uitgebreide lijst van mogelijke kandidaten op basis van wat er het afgelopen jaar gespeeld heeft. Daar stopt het voor ons bureau. De jury besluit wie genomineerd wordt en wie de Issue Award gaat krijgen. Deze aanpak hanteren we nog steeds », zo vult Sybrig aan.

Hoe hebben jullie de jury samengesteld?
« De jury bestaat uit mensen die werkzaam zijn in media, communicatie, wetenschap of politiek. Het zijn niet altijd mensen met een achtergrond in de communicatie. De combinatie van deze verschillende achtergronden levert altijd boeiende discussies op. De jury staat al enkele jaren onder leiden van Frits Wester en Reint Jan Renes als vice-voorzitter. En dit jaar zitten ook Marjan Olfers (bijzonder hoogleraar sport en recht aan de VU), Kemal Rijken (schrijver en publicist van onderzoeksartikelen en non-fictieboeken, waaronder ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’), Sigrid Verweij (communicatiedirecteur bij VNO-NCW), Liesbeth Breeveld (hoofd communicatie van de SER), Rob de Lange (auteur en algemeen verslaggever bij het Financieele Dagblad) en André Manning (directeur van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals) », aldus Sybrig.

Hoe zijn jullie begonnen? En hoe ziet het congres er nu uit?
Sybrig vervolgt: « De eerste jaren hebben we voor ons Issuecongres steeds een thema genomen dat raakte aan ons werk. Bijvoorbeeld issuemanagement, crisiscommunicatie, scenariodenken of politieke communicatie. De laatste jaren hebben we gekozen voor een andere opzet. Er is altijd een keynote spreker die een lezing houdt over een thema dat maatschappelijk leeft. Dit jaar is dat Bas Haring en hij gaat in op het belang van constructivisme in de samenleving. Binnen ons bureau hebben we veel discussies over …read more

Source: Logeion

    

Tim Hofman wint Issue Award 2019

Programmamaker Tim Hofman en zijn team hebben de Issue Award 2019 gewonnen. Hofman nam de prijs zojuist in ontvangst tijdens het Issuecongres in De Balie in Amsterdam. In november afgelopen jaar nam Hofman het initiatief tot een petitie voor een ruimer Kinderpardon naar aanleiding van zijn #BOOS docu ‘Terug naar je eige land’.

Het burgerinitiatief werd binnen een dag ruim 100.000 keer ondertekend en was dagenlang in veel media het gesprek van de dag. “Tim Hofman heeft laten zien dat het inhumaan is om kinderen die in Nederland geboren en geworteld zijn, naar het land van hun ouders terug te sturen, waar ze zelfs de taal niet van spreken. Het debat over het Kinderpardon zal na de campagne ‘Terug naar je eige land’ nooit meer hetzelfde zijn,” aldus jurylid Reint Jan Renes (gedragswetenschapper van de Hogeschool Utrecht).

  • Programmamaker krijgt vakprijs voor issue Kinderpardon
  • Arjen Lubach krijgt prijs voor oeuvre uitgereikt

Andere genomineerden voor de prijs waren Michael Kulkens, die zijn zoon Tommy-Boy verloor bij een verkeersongeval en die sindsdien succesvol campagne voert tegen appen in het verkeer, en advocate Bénédicte Ficq en longarts Wanda de Kanter, die met campagnes en een juridische procedure vechten tegen tabaksverslaving.

Arjen Lubach krijgt Issue Oeuvre Award
Ook Arjen Lubach viel in de prijzen. Hij werd vandaag beloond met een Issue Oeuvre Award. Lubach kreeg de prijs uit waardering voor zijn werk als cabaretier en programmamaker, waarin hij volgens de jury bij herhaling en op humoristische wijze in staat is om brede maatschappelijke en politieke aandacht te creëren voor issues. “Bekende voorbeelden zijn de items over handelsverdrag TTIP waardoor ineens iedereen wist waar dit handelsverdrag over ging, de sleepwet waardoor de initiatiefnemers voldoende draagvlak voor hun referendumverzoek kregen en het item over kernenergie waardoor kernenergie als mogelijke oplossing van het energievraagstuk weer bespreekbaar werd. Maar ook andere issues zoals spitsheffing, het Groningergas of de invulling van de publieke omroep kwamen voorbij. De jury is verheugd om Lubach de eerste Issue Oeuvre Award uit te mogen reiken.” De oeuvreprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt vanwege het tienjarig bestaan van de Issue Award.

Over de Issue Award
De Issue Award is een communicatie-vakprijs en geldt als beloning voor het succesvol agenderen van maatschappelijke onderwerpen. Initiatiefnemers die in aanmerking komen voor de prijs zijn er in geslaagd om het voorgaande jaar een issue op de maatschappelijke en/of politieke agenda te zetten. De jury let bij de selectie op criteria als maatschappelijke impact, relevantie, ondervonden weerstand, originaliteit en persoonlijke drive. De prijs is een initiatief van communicatiebureau De Issuemakers en werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt.

Jury
De vakjury van de Issue Award bestaat uit voorzitter Frits Wester (politiek journalist RTL), vice-voorzitter Reint Jan Renes (Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht), Marjan Olfers (bijzonder hoogleraar sport en recht aan de VU), Kemal Rijken (schrijver en publicist van onderzoeksartikelen en non-fictieboeken, waaronder ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’), Sigrid Verweij (communicatiedirecteur bij VNO-NCW), Liesbeth Breeveld (hoofd communicatie van de SER), Rob de Lange (auteur en algemeen verslaggever bij het Financieele …read more

Source: Logeion