Reputatiemanagement: « Vanuit je purpose en strategie als organisatie de juiste dingen doen »

Tekstballon van personen 705x220.jpg

Professor Cees van Riel is expert op het gebied van reputatiedynamiek van organisaties. Van zijn grote kennis en jarenlange ervaring kan je profiteren tijdens het CommunicatieCollege ‘De impact van reputatiemanagement op een succesvolle organisatie’ op 18 december. Wat kunnen we van Van Riel verwachten? We vragen het Hans Koeleman, directeur Corporate Communicatie KPN, die het gesprek tijdens de bijeenkomst leidt. « Reputatie wordt op de eerste plaats bepaald door wat je doet, veel meer dan door hoe je communiceert. »

Cees van Riel heeft reputatiemanagement in Nederland in de bestuurskamer gebracht. Wat kunnen we van hem verwachten, welke inzichten zijn cruciaal voor communicatieprofessionals ?
« Cees heeft het concept eenvoudig, inzichtelijk en feitelijk toepasbaar gemaakt voor heel veel vakgenoten. Inzichten zijn: reputatie wordt op de eerste plaats bepaald door wat je doet, veel meer dan door hoe je communiceert ». Dit impliceert dat we als organisatie alle (business)keuzes langs de lat van reputatie moeten leggen en dat we op basis van feiten en dus liefst concrete KPI’s aan reputatie moeten werken. Hierbij bestaat ‘reputatiemanagement’ feitelijk natuurlijk niet, want het is geen opportunisme. Het komt voort uit: als organisatie de juiste dingen doen vanuit je purpose en strategie. Maar, en dat is de smart part van Cees, dat je wat je doet wel slim en handig over de buhne brengt; ‘want wat je erin stop, dat krijg je er ook uit’. »

Wat zijn in jouw ogen de belangrijkste elementen van een goede reputatie? En wat zijn volgens jou organisaties die daar op een goede manier mee omgaan?
« Het belangrijkste is dat je – wat je belooft – meer dan uitstekend waarmaakt. ‘Reputation is made of a zillion moments of truth’. Het is een combinatie van variabelen, een holistisch concept in the end, maar: het begint met name in de producten en diensten. Als je zegt dat ‘BMW rijden geweldig maakt’ dan betekent dat dus nogal wat voor het product en de service daaromheen. BMW wist, even ongeacht van wat je van het merk vindt, een topproduct te maken dat fantastisch rijdt en top wordt geservicet. Ook wist BMW tevens bijna een decennium leider in de Dow Jones Sustainability Index te blijven. Een knappe combinatie: sportiviteit en duurzaamheid. »

Tenslotte Hans, welke rol speelt reputatiemanagement bij KPN?
« We hebben reputatie sinds 2010 gekoppeld aan de langetermijnbonus en dat heeft er mede toe bijgedragen dat we onze reputatie enorm hebben verbeterd en vandaag de dag met onze reputatie tot de top 3 van de Europese telco’s behoren. We hebben daarbij gekozen voor de meest relevante attributen die aansluiten op onze strategie. Verder is ons bedrijf zich bewust van het feit dat Citizinship een belangrijke factor is voor een modern bedrijf en tevens – in tweede instantie – bijdraagt aan een goede reputatie. Ik ben ook verantwoordelijk voor Corporate Social Responsibility en samen met collega’s binnen KPN hebben we ons bedrijf gebracht tot waar we vandaag zijn één van de 112 klimaatleiders wereldwijd alsmede de nummer 3 in de DJSI. »

Het CommunicatieCollege ‘De impact van reputatiemanagement op een succesvolle organisatie’ vindt op …read more

Source: Logeion

    

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *


*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>