Wat staat de zzp’er te wachten in 2019?

Belasting-berekenen-rekenmachine-705x220.jpg

Het nieuwe jaar brengt een aantal veranderingen met zich mee omtrent wet- en regelgeving voor zelfstandig ondernemers. Zo bestaat vanaf januari 2019 een nieuw portaal voor de belastingaangifte, waardoor de manier waarop je inlogt om je omzetbelasting op te geven verandert. Vereniging Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) heeft de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet.

Nieuw portaal
Vanaf 1 januari heeft de belastingdienst een nieuw portaal voor zzp’ers waar je de btw-aangifte, opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) en rekeningnummers kunt opgeven, corrigeren of wijzigen. Meer informatie.

Inkomstenbelasting veranderd

Het kabinet gaat de inkomstenbelasting in box 1 (inkomsten uit werk en woning) veranderen. Het belastingstelstel kent nu 4 schijven en wordt vanaf 2019 afgetopt naar een tweeschijvenstelsel in 2021. Meer informatie.

Verhoging lage btw-tarief
Vanaf 1 januari wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Overal waar nu het lage btw-tarief van 6% staat, moet straks 9% staan, bijvoorbeeld in je kassasysteem, je boekhoudprogramma of je btw-administratie. Check of je dit zelf kan aanpassen of dat je hulp nodig hebt. Meer informatie

Bijtelling elektrische auto’s veranderd
De bijtelling van een zakelijke elektrische auto, waar je ook privé gebruik van maakt, gaat veranderen. Voor auto’s met een catalogusprijs tot €50.000 geldt een bijtelling van 4%. Voor auto’s met een hogere cataloguswaarde geldt een bijtelling van 22%.

Verwachte veranderingen
Naast de veranderingen in wet- en regelgeving is de verwachting dat het btw-nummer in 2019 gaat veranderen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Belastingdienst tot 1 januari 2019 de tijd gegeven om het btw-nummer te veranderen, omdat deze nu in strijd is met de AVG. De Belastingdienst heeft aangegeven dat ze die deadline niet gaan halen. Wanneer het wel gaat lukken, kunnen ze nog niet zeggen. Overleg met je adviseur wat deze veranderingen voor jou betekenen.

Het volledige bericht van PZO vind je hier. Wist je dat je als Logeion-lid voordelig lid kunt worden van PZO? Interessant als je een zzp’er bent in het communicatievak. Ook handig: op Logeionline vind je een initiatief waar zzp’ers zich bij aan kunnen sluiten en elkaar verder helpen.

…read more

Source: Logeion

    

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *


*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>