Interview: Design Thinking in de corporate communicatie

Design Thinking 705x220.jpg

‘Design thinking’ is een woord dat je steeds vaker tegenkomt in de corporate wereld. Een woord dat vele definities en invalshoeken kent. Maarten van der Sanden (TU Delft), Michel Kok (HollandSpoor) en Joep Cornelissen (Erasmus Universiteit Rotterdam) geven op 1 april samen het CommunicatieCollege ‘Design thinking & corporate communicatie’. Zij vinden Design Thinking op de eerste plaats een mindset waarmee je complexe (communicatie)problemen kunt benaderen.

Maarten van der Sanden: « Zoals communicatieproblemen waar er meerdere probleemeigenaren zijn, er meerdere oplossingen mogelijk zijn en er niet zeker is welke van al deze oplossingen de beste is of zal worden in de loop van de tijd. Om toch besluiten te nemen over bijvoorbeeld een communicatiestrategie in zo’n dynamische context helpt het lineair denken van probleem naar oplossing niet meer. Maar je moet wel allerlei besluiten nemen over wat jij als professional belangrijk vindt en waarom. Design is een ‘decision based inquiry’ en geen ‘conclusion based inquiry’. Bovendien moet je in staat zijn om vernieuwend te blijven in deze besluiten als blijkt dat het toch net even anders is. Design thinking gaat daarom om het vermogen om niet lineair te denken. En het interessante is dat heel veel communicatieprofessionals en andere professionals dat in wezen al doen. Vanuit hun communicatieambacht (kennis, ervaring en vaardigheid) kunnen ze itereren, reageren op hun omgeving binnen en buiten de organisatie, maar ook veerkrachtig en adaptief zijn. Veel professionals zijn zich daar niet van bewust; het is een automatisme. Design thinking maakt die sluimerende mindset expliciet en dus zichtbaar en wendbaar. »

Design Thinking en de (corporate) communicatie
« Design Thinking wordt doorgaans voor het oplossen van complexe problemen ingezet. Problemen die emergent, vaag zijn en geen ‘central controler’ hebben, eigenlijk veel van de communicatieproblemen waar communicatieprofessionals in de dagelijkse praktijk voor staan. Corporate communicatievraagstukken worden steeds complexer. Meer stakeholders met tegengestelde belangen waar rekening mee gehouden moet worden. Meer kanalen. Meer maatschappelijke druk. Omgevingssignalen die lastiger te duiden zijn. Organisaties die sneller moeten veranderen. Een management dat verwacht dat je passende oplossingen voor dit soort vraagstukken kunt bieden. In deze omgeving wordt veel van de (corporate) communicatieprofessional gevraagd. Je moet kennis hebben van je eigen vakgebied, logisch, maar ook van de organisatie zelf, van de primaire processen. Steeds meer kennis van IT en marketing. In deze omgeving een strategie ontwikkelen is dus behoorlijk complex. Veel onzekerheid, veel beweging en veel invalshoeken. Juist dan biedt design thinking een toegevoegde waarde. Het stelt je in staat om de complexiteit beet te pakken, er op meerdere manieren naar te kijken. Op zoek naar de essentie van het probleem. Lussend te denken en daarmee wil ik zeggen, van groot naar klein, van theorie naar praktijk, van stilstand naar dynamiek, van rol naar persoon, wetenschap en kunst. Een ontwerpende denker denkt in lussen, en is op zoek naar contrast, een spanning. »

« Design denken kun je zo bijvoorbeeld goed toepassen in situaties waar je verschillende stakeholderbelangen bij elkaar moet brengen en bijvoorbeeld de korte termijn moet zien te verbinden met de strategie – en omgekeerd. Omdat je met design …read more

Source: Logeion

    

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *


*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>