Farid Tabarki: ‘We zitten in een nieuwe fase van permanente verandering en onzekerheid’  

Farid landscape.jpg

Op 15 mei staat Farid Tabarki op het podium om ons meer te vertellen over de tijdsgeest, tijdelijke verbindingen en het verdwijnen van vaste structuren en systemen. “We leven in een vloeibare samenleving en we doorbreken vaste structuren”, maar wat betekent dit precies? Farid legt het in dit interview uit.

Wat versta je precies onder ‘tijdsgeest’?
“Als Studio Zeitgeist kijken we naar de huidige ontwikkelingen en daarin proberen we een rode draad in te ontdekken. Daarna kijken wat die rode draad voor de toekomst betekent.”

Vaste structuren en systemen verdwijnen, tijdelijke verbindingen komen daarvoor in de plaats. Kun je ons hier een voorbeeld van geven?
“Ja zeker, door bijvoorbeeld de platformeconomie worden vaste structuren doorbroken. Een voorbeeld van zo’n structuur is de standplaats van een taxi. Door de komst van Uber is deze vaste structuur veranderd. Waar we vroeger één partij voor iets hadden, zien we nu meerdere partijen of zijn we zelf de partij geworden. Denk daarbij aan energiemaatschappijen als partij, maar wij als individu wekken nu ook zelf energie op. Daarmee zie je een duidelijke verandering van structuur.”

Wat versta je onder tijdelijke verbindingen? Hoe ziet dat eruit en wat kunnen we verwachten?
“Onder tijdelijke verbindingen versta ik een vloeibare samenleving en permanente verandering. DSM vernieuwt bijvoorbeeld iedere vijf jaar hun productportfolio. Door permanente verandering zien we dat het termijn waarin producten meegaan, veel korter is geworden. Dat betekent dus dat je eerder zal moeten kijken naar wat de toegevoegde waarde van het product is geworden voor komend jaar.

En kun je nog een ander concreet voorbeeld geven?
“Neem bijvoorbeeld Starbucks. In Amerika hebben zij 15 miljoen leden in hun loyaliteitsprogramma en Starbucks doet ieder van hen een uniek aanbod op basis van het profiel van deze mensen. Dit door het analyseren van big data en dit is een goed voorbeeld van een tijdelijke verbinding door een tijdelijke aanbieding. Een duidelijke verandering als je het vergelijkt met vroeger waar Starbucks op een bordje binnen of buiten een week- of dagaanbieding deed.”

Hoe zouden we ons als communicatieprofessional kunnen voorbereiden op deze tijdelijke verbindingen?
“Je kunt je hierop voorbereiden door je af te vragen wat echt de toegevoegde waarde is, zowel op individueel- als op organisatieniveau. Waar ben je getalenteerd in en gepassioneerd over? Wat is de passie van de organisatie, en die van jou? Want laten we eerlijk zijn: je delft het onderspit als je je eigen rol niet goed voor ogen hebt. Je eigen rolbepaling helder voor ogen hebben, is belangrijk om bij stil te staan.”

Hoe realiseer je betekenisvolle verbindingen in een snel veranderende wereld en hoe ga je om met de complexiteit en de snelheid van grote maatschappelijke, technologische en economische veranderingen?
“In tijden van versnellen is juist vertragen en overzien wat er aan de hand is belangrijk geworden. Gevoelsmatig rennen we door, maar sta ook eens stil en schakel even terug, want dat is essentieel geworden. Neem tijd met je team, voor jezelf en kijk waar je als organisatie voor staat. Een mooi voorbeeld van een betekenisvolle verbinding is Instagram. Het is bijzonder om …read more

Source: Logeion

    

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *


*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>